Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?

woensdag 14 november 2018

De wereld om ons heen ontwikkelt zich sneller en sneller. De 1e Iphone werd 11 jaar geleden gelanceerd en inmiddels weten we niet meer beter. De online omzet van 2018 wordt naar verwachting € 27.000.000.000,-- (27 miljard!) Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014 en een stijging van 17% ten opzichte van 2017. De omzet supermarktartikelen was in het 1e kwartaal 2018 “slechts” 382 miljoen, maar steeg ten opzichte van het 1e kwartaal 2017 wel met 42%. Nu het bij alle grote supermarktketens mogelijk is om online te bestellen en thuis te laten bezorgen, zal dit een gigantische vlucht nemen. Er zijn ook al speciale online supermarkt sites zoals bijvoorbeeld picnic.nl en stockon.nl.

Neem daarnaast alle ontwikkelingen bij bedrijven zoals bijvoorbeeld Bol.com, Wehkamp, Zalando, Alibaba, Amazon, H&M en Coolblue (versus V&D en Blokker bijvoorbeeld) en we zullen het eens zijn dat dit betekent dat mensen steeds minder vaak naar “het winkelcentrum” gaan. De generatie die nu rond de 30 of jonger is, zal dit nog veel minder doen. Want zij zijn al opgegroeid met alles digitaal te regelen. Ook bij Ikea, wat mij betreft een bedrijf met een toekomstvisie, zien ze (nu) deze ontwikkelingen. De afgelopen 3 jaar werden er 3 winkels (servicecenters) in Noorwegen geopend, deze gaan ze nu alle 3 sluiten. In Nederland ziet Ikea af van meer vestigingen (zie Zaandam) Ikea richt zich nu op het verbeteren van zijn online diensten, door onder meer producten sneller thuis te bezorgen.

Dus als je nu voor de keuze staat om wel of niet een winkelpand (maar ook bij een bedrijfspand) te gaan kopen zijn dit zeker dingen die je heel goed mee moet wegen. Want als de “loop uit het centrum gaat” wordt jouw pand minder waard. Stel je dan van tevoren ook de vraag of het pand nog op andere manieren te gebruiken is. Misschien wel voor wonen of voor horeca? Maar hoe zit het dan met de vergunningen voor het gebied waar dit pand staat?

Vroeger was al snel het advies dat je niet moest gaan huren en altijd zelf je pand moest gaan kopen. Want daar kun je vermogen in opbouwen, maar wat als er straks geen ondernemer meer te vinden is die de huur nog kan opbrengen in jouw pand? Dan zullen er ook weinig geïnteresseerde kopers zijn en als dan je pensioen uit je winkelpand moet komen, dan kon het wel eens een karige oude dag worden….

Ga daarom niet over 1 nacht ijs, verdiep je in de omgeving, bestemmingsplannen en de macro ontwikkelingen die je kunnen raken. Wij denken graag mee en kijken verder dan alleen het fiscale deel.

Uw winkelpand als pensioen of als molensteen? 1/2
Uw winkelpand als pensioen of als molensteen? 2/2
Top <h4>dvpaa.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/meer-rendement/">Meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/mkb/">Midden & Klein Bedrijf (MKB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/landbouwmechanisatiebedrijven-lmb/">Landbouwmechanisatiebedrijven (LMB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/diensten/">Diensten</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/team/">Team</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/over-ons/">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/nieuws/">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/inloggen/">Inloggen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-lemmer/">Vestiging Lemmer</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-steenwijk/">Vestiging Steenwijk</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klokkenluidersregeling/">Klokkenluidersregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klachtenregeling/">Klachtenregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/privacy/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/overzicht/">Landingspagina's</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/lmb-accountant/">LMB-Accountant voor meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier-lmb/">Contactformulier LMB</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/financieel-verantwoord-ondernemen/">Financieel Verantwoord Ondernemen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/goed-plannen-is-goed-besparen/">Goed plannen is goed besparen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-vol-verwachting-klopt-ons-hart/">Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/wijziging-renteafspraken-krediet-rabobank/">Wijziging renteafspraken krediet Rabobank</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-belastingplannen-het-d-woord/">Prinsjesdag, belastingplannen, het D-woord</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dure-auto-s-rijden-of-eerder-stoppen-met-werken/">Dure auto\'s rijden of eerder stoppen met werken?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dividendbelasting-afschaffing-gaat-niet-door-hoe-dan-wel-minder-belasting-betalen/">Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/uw-winkelpand-als-pensioen-of-als-molensteen/">Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/investeren-voor-de-onderneming-of-voor-belastingaftrek/">Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/test/">test</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/rel/landbouwmechanisatiebedrijf/">landbouwmechanisatiebedrijf</a></li> </ul>