Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart

vrijdag 14 september 2018

Het is weer bijna zover, Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. De dag waarop we te horen krijgen hoe goed het nu met ons kleine Nederland gaat, dat we eigenlijk niet mogen klagen, want we gaan er allemaal weer op vooruit. De dag die steeds meer in het teken staat van de hoeden. De plannen zijn toch al uitgelekt en inmiddels al bekritiseert door de oppositie. Maar wat valt er te bekritiseren als er een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent wordt verwacht. Eigenlijk heel veel, gezien de veranderingen die in het nieuwe belastingplan staan.

 

Eigen woning

Zo zal er waarschijnlijk afbouw komen van aftrekposten, waaronder ook de hypotheekrenteaftrek valt. Dit kan grote gevolgen hebben voor huizenbezitters, waarbij de belastingteruggaaf is essentieel onderdeel is van de huishoudpot.

Ook de wet “Hillen” zal worden aangepakt in 2019. Waar vanaf 2005 woningeigenaren met een geringe of helemaal geen hypotheek op de woning geen inkomen uit eigen woning hadden, zal dat vanaf 2019 veranderen. Gefaseerd zal de komende jaren deze aftrek afgebouwd worden, waardoor het inkomen uit eigen woning maximaal het eigenwoningforfait zal worden. Met als gevolg dat bijvoorbeeld vervroegd aflossen van uw hypotheek in de toekomst niet altijd aantrekkelijk zal zijn.

 

BTW

Vanaf 1 januari 2019 zal het lage btw-tarief verhoogd worden van 6% naar 9%. De appels en peren worden dus duurder, maar ook de vakantie of de kapper. Voor de particulier is er wel een compensatie door middel van een lager tarief bij de inkomstenbelasting. Voor ondernemers is het nog maar de vraag of de omzet gelijk gaat blijven.

 

Verliesverrekening

De mogelijkheid om verliezen te verrekenen met toekomstige winsten zal verlaagd worden van 9 jaar tot 6 jaar voor de vennootschapsbelasting. Vooral voor start-ups betekent het dat men sneller winstgevend moet worden om hiervan gebruik te kunnen maken.

 

Uitkeren dividend in box 2

Voor de directeur-groot aandeelhouder kan het voordelig zijn om in 2018 of 2019 dividend uit te keren. Het huidige percentage in box 2 van 25% wordt in 2020 verhoogd naar 27,3% en in 2021 naar 28,5%. Maar een keerzijde van deze maatregel is dat in een besloten vennootschap liquide middelen zullen afnemen.

 

Deze wijzigingen en alle andere wijzigingen kunnen van grote invloed zijn op u, zowel privé als ook zakelijk. Om goed 2019 in te gaan, raad ik u dan ook aan om contact op te nemen met uw adviseur, zodat u in 2019 niet voor verrassingen komt te staan.

Top <h4>dvpaa.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/meer-rendement/">Meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/mkb/">Midden & Klein Bedrijf (MKB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/landbouwmechanisatiebedrijven-lmb/">Landbouwmechanisatiebedrijven (LMB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/diensten/">Diensten</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/team/">Team</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/over-ons/">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/nieuws/">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/inloggen/">Inloggen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-lemmer/">Vestiging Lemmer</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-steenwijk/">Vestiging Steenwijk</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klokkenluidersregeling/">Klokkenluidersregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klachtenregeling/">Klachtenregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/privacy/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/overzicht/">Landingspagina's</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/lmb-accountant/">LMB-Accountant voor meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier-lmb/">Contactformulier LMB</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/financieel-verantwoord-ondernemen/">Financieel Verantwoord Ondernemen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/goed-plannen-is-goed-besparen/">Goed plannen is goed besparen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-vol-verwachting-klopt-ons-hart/">Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/wijziging-renteafspraken-krediet-rabobank/">Wijziging renteafspraken krediet Rabobank</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-belastingplannen-het-d-woord/">Prinsjesdag, belastingplannen, het D-woord</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dure-auto-s-rijden-of-eerder-stoppen-met-werken/">Dure auto\'s rijden of eerder stoppen met werken?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dividendbelasting-afschaffing-gaat-niet-door-hoe-dan-wel-minder-belasting-betalen/">Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/uw-winkelpand-als-pensioen-of-als-molensteen/">Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/investeren-voor-de-onderneming-of-voor-belastingaftrek/">Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/test/">test</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/rel/landbouwmechanisatiebedrijf/">landbouwmechanisatiebedrijf</a></li> </ul>