Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?

donderdag 29 november 2018

Het einde van het jaar nadert. De bladeren zijn grotendeels van de bomen, de dagen lijken korter en de Sint is alweer in het land. En zo komen ook weer de jaarlijkse ondernemersvragen. Hoeveel mag ik maximaal uitgeven aan een kerstpakket? Of moet ik nog investeren om minder belasting te betalen?

 

Vooral deze laatste vraag krijg ik regelmatig. Een vraag die ik altijd beantwoord met mijn standaard wedervraag: Heb je het nodig?

Het antwoord is vaak hetzelfde. Nee, maar ik dacht dan kan ik de belasting nog drukken.

 

Minder belasting betalen

Is het als ondernemer verstandig om geld uit te geven om alleen minder belasting te betalen? Dat lijkt mij toch niet, tenzij het meer belastingvoordeel oplevert dan dat je investeert. Maar ik heb nog niet meegemaakt dat je een voordeel hebt van meer dan 100% op een investering.

 

Investeren doe je om je onderneming te laten groeien en bloeien. Of om zaken te vervangen, zoals bij een oude vastgelopen machine. Een investeringsplan kan dan handig zijn. Zeker aan het eind van het jaar is verstandig om te kijken of investeringen naar voren gehaald kunnen worden om extra fiscaal voordeel te behalen. Zeker als je nog met je investeringen onder het bedrag van € 2.300 zit. Boven € 2.300 krijg je namelijk maximaal 28% kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

 

Investeren in 2018 of 2019

De andere kant van de medaille is er natuurlijk ook. Als je al meer dan € 56.643 hebt geïnvesteerd, dan is het wellicht verstandig om de investering door te schuiven naar 2019. Lees: de verplichting mag dan ook pas in 2019 worden aangegaan! De KIA is namelijk gemaximeerd op € 15.863 (28% van € 56.643). Vanaf een bedrag van € 104.892 wordt de KIA zelfs verminderd.

 

Het kan dus lonen om aan het eind van het jaar met uw adviseur te kijken naar uw investeringsplan voor de komende periode. De Vries & Partners Accountants en Adviseurs B.V. kan u daarbij helpen.

Top <h4>dvpaa.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/meer-rendement/">Meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/mkb/">Midden & Klein Bedrijf (MKB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/landbouwmechanisatiebedrijven-lmb/">Landbouwmechanisatiebedrijven (LMB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/diensten/">Diensten</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/team/">Team</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/over-ons/">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/nieuws/">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/inloggen/">Inloggen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-lemmer/">Vestiging Lemmer</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-steenwijk/">Vestiging Steenwijk</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klokkenluidersregeling/">Klokkenluidersregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klachtenregeling/">Klachtenregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/privacy/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/overzicht/">Landingspagina's</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/lmb-accountant/">LMB-Accountant voor meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier-lmb/">Contactformulier LMB</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/financieel-verantwoord-ondernemen/">Financieel Verantwoord Ondernemen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/goed-plannen-is-goed-besparen/">Goed plannen is goed besparen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-vol-verwachting-klopt-ons-hart/">Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/wijziging-renteafspraken-krediet-rabobank/">Wijziging renteafspraken krediet Rabobank</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-belastingplannen-het-d-woord/">Prinsjesdag, belastingplannen, het D-woord</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dure-auto-s-rijden-of-eerder-stoppen-met-werken/">Dure auto\'s rijden of eerder stoppen met werken?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dividendbelasting-afschaffing-gaat-niet-door-hoe-dan-wel-minder-belasting-betalen/">Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/uw-winkelpand-als-pensioen-of-als-molensteen/">Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/investeren-voor-de-onderneming-of-voor-belastingaftrek/">Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/test/">test</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/rel/landbouwmechanisatiebedrijf/">landbouwmechanisatiebedrijf</a></li> </ul>