Goed plannen is goed besparen

vrijdag 20 april 2018

Meer dan € 1.000.000,-- (bijna) belastingvrij schenken? Dat kan echt!

Dit kan echt! In een B.V. structuur. Maar ook bijvoorbeeld in een Vof of (landbouw)maatschap.
Uiteraard: er zijn voorwaarden. Er moet wel een actieve onderneming worden geschonken. De ontvanger van de schenking moet de onderneming dan ook 5 jaar voortzetten. Met beide situaties hebben wij ruime ervaring.


Voorbeeld uit de praktijk

Vader heeft nu alvast 50% van zijn onderneming aan zijn zoon geschonken. Die zoon werkt ook mee in de onderneming en wil dat de komende 5 jaar ook blijven doen. Het uiteindelijke doel van pa is toch dat het vermogen bij de zoon (er zijn geen andere kinderen) terecht komt. Door 50% te houden blijft de oude dag ook gewaarborgd. We hebben de waarde van de onderneming voorgelegd aan de Belastingdienst, uiteraard hebben we een zo laag mogelijke waarde bedongen en hier hebben we akkoord op gekregen van de Belastingdienst.

 

Wees er op tijd bij 

Dat wij in de praktijk nog wel eens zien is dat er te laat aan schenken wordt gedacht, als de onderneming niet meer actief is. Alleen beleggen is dus niet voldoende, want beleggingsactiviteiten vallen niet onder de bedrijfsopvolgingsregeling. Dus de oude Holding BV gevuld met vorderingen, of een pand, of geld op de bank kan niet belastingvrij worden geschonken. Maar als het bedrijfspand wordt verhuurd aan een actieve dochter B.V. komt de regeling toch weer in beeld. Dus dit moet dan wel (tijdig) geregeld en bedacht worden, en wel voordat vader of moeder de aandelen van de dochter B.V. gaat verkopen.

 

Een rekensom

Terug naar ons voorbeeld. De schenking bedroeg € 1.000.000,-- waarvan € 536.000,-- (50% van de totale vrijstelling) helemaal onbelast is. Van de overige € 464.000,-- is 83% € 385.120,-- vrijgesteld en dus is € 78.880,-- belast. Hier gaat dan nog de vrijstelling van af € 5.363,-- of € 25.731,-- (als de eenmalig vrijgestelde schenking nog niet is gedaan) en dan wordt er maximaal € 7.352,-- (10%) schenkbelasting betaald. Bij een reguliere schenking zou dit grofweg € 180.000,-- meer zijn.
Goed plannen is goed besparen.

Plannen op termijn uw onderneming over te dragen? Informeert u eens bij ons en onze fiscalist.

Top <h4>dvpaa.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/meer-rendement/">Meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/mkb/">Midden & Klein Bedrijf (MKB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/landbouwmechanisatiebedrijven-lmb/">Landbouwmechanisatiebedrijven (LMB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/diensten/">Diensten</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/team/">Team</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/over-ons/">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/nieuws/">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/inloggen/">Inloggen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-lemmer/">Vestiging Lemmer</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-steenwijk/">Vestiging Steenwijk</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klokkenluidersregeling/">Klokkenluidersregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klachtenregeling/">Klachtenregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/privacy/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/overzicht/">Landingspagina's</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/lmb-accountant/">LMB-Accountant voor meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier-lmb/">Contactformulier LMB</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/financieel-verantwoord-ondernemen/">Financieel Verantwoord Ondernemen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/goed-plannen-is-goed-besparen/">Goed plannen is goed besparen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-vol-verwachting-klopt-ons-hart/">Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/wijziging-renteafspraken-krediet-rabobank/">Wijziging renteafspraken krediet Rabobank</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-belastingplannen-het-d-woord/">Prinsjesdag, belastingplannen, het D-woord</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dure-auto-s-rijden-of-eerder-stoppen-met-werken/">Dure auto\'s rijden of eerder stoppen met werken?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dividendbelasting-afschaffing-gaat-niet-door-hoe-dan-wel-minder-belasting-betalen/">Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/uw-winkelpand-als-pensioen-of-als-molensteen/">Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/investeren-voor-de-onderneming-of-voor-belastingaftrek/">Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/test/">test</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/rel/landbouwmechanisatiebedrijf/">landbouwmechanisatiebedrijf</a></li> </ul>