Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?

maandag 22 oktober 2018

Blij dat de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat

Inmiddels is heel Nederland bekend met de term ‘dividendbelasting’. Maar weet men ook wat het betekent? De dividendbelasting zou vervallen, ‘hoera’ zeiden veel ondernemers met een B.V.. Maar helaas, ze kwamen bedrogen uit, want de regeling zou geen voordeel bieden voor een dividend uitkering aan de DGA van een MKB-B.V.. Het voordeel gold alleen voor de grote (internationale) bedrijven. Want een DGA moet evengoed nog de zogenaamde aanmerkelijk belang heffing (inkomstenbelasting in Box 2) betalen. Ik ben blij dat de wijziging niet doorgaat. Het was niet te verkopen, dat bleek ook wel uit de vele vragen en discussies die er in de Tweede Kamer, maar zeker ook in de media waren en waar het kabinet geen goed antwoord op kon geven. Het kabinet kon de keuze van dit voornemen schijnbaar niet goed verdedigen of onderbouwen.

 

Minder belasting betalen

De gedachte bij veel DGA’s (eigenaren van B.V.’s) zou zijn dat ze met de aangekondigde maatregel minder belasting zouden hoeven te betalen. Maar dat was een misvatting. Er zijn wel maatregelen om minder belasting te betalen, of anders gezegd, om een netto hoger besteedbaar in komen te hebben. Een van de mogelijkheden heb ik benoemd in de vorige blog over de auto van de zaak (youngtimer en elektrische auto), zie hier. Een andere mogelijkheid is de keuze voor de rechtsvorm van jouw onderneming. Werk je vanuit een eenmanszaak, of werk je vanuit een B.V.? Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen. En dit heeft vanzelfsprekend invloed op de hoogte van jouw netto besteedbaar inkomen.

 

Eenmanszaak (en ook de V.O.F.)

De meeste ondernemers starten hun onderneming in de vorm van een eenmanszaak. Een V.O.F. is fiscaal gelijk aan een eenmanszaak, maar heeft meerdere eigenaren. Als je een eenmanszaak hebt, heb je recht op de ondernemersaftrek. Dit is een verzameling van een aantal aftrekposten. Een van de aftrekposten is de zelfstandigenaftrek en daar heb je recht op als je minimaal 1225 uur per jaar werkt. Daarnaast kan je de MKB-winstvrijstelling toepassen, dat houdt in dat 14% van de winst is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Deze twee voordelen leveren in de praktijk al snel een aftrekpost op die varieert van circa € 10.000,- tot € 20.000,-. De meeste ondernemers vallen hooguit in de derde schijf van de inkomstenbelasting waar een tarief van grofweg 40% verschuldigd is. Snel gerekend bespaar je met de ondernemersaftrek € 4.000,- tot € 8.000,- aan inkomstenbelasting per jaar, ofwel € 330,- tot € 660,- per maand.

 

B.V.

Een andere mogelijkheid om jouw onderneming in uit te oefenen, is de B.V.. Je bent als persoon eigenaar van de B.V. en dat heet ‘DGA’, je bent niet de B.V. zelf. Als DGA sta je op de loonlijst van de B.V. en ben je werknemer. Je bent dan geen ondernemer waardoor je geen recht hebt op de voordelen van de ondernemersaftrek. Dus betaal je per maand € 330,- tot € 660,- meer inkomstenbelasting…… Tegenover dit nadeel van hogere belasting, staat een voordeel dat je je privévermogen veel beter hebt beschermd en dat is prettig in het geval van een mogelijk faillissement.

 

Wat is voordeliger: de eenmanszaak of de B.V.?

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is de eenmanszaak voordeliger, als je kijkt naar de te betalen inkomstenbelasting. Het juridische aspect, een mogelijk faillissement is natuurlijk een ander verhaal. Als je daar meer de nadruk op legt, kan het er toe leiden dat je in een risicovolle branche besluit om de onderneming vanuit een B.V. uit te oefenen. Het juridische aspect buiten beschouwing latend, kan het vanuit fiscaal oogpunt voordeliger zijn om vanuit een B.V. te gaan werken. Dat is met name als de winsten hoger worden. Er is geen vast omslagpunt te benoemen. Maar ik kan het wel voor je uitrekenen. Daarbij houd ik rekening met jouw persoonlijke situatie. Wat gek zal je denken, waarom is het voordeliger als je de ondernemersaftrek mist in de B.V.? Bij hogere winsten zal de top van jouw inkomen tegen het hoge tarief van de inkomstenbelasting belast zijn. Het inkomen boven de € 68.508 is belast met 51,95% (belastingjaar 2018). Daarnaast zijn de diverse heffingskortingen lager bij een hoog inkomen. Als je DGA bent van een B.V. kan je jouw inkomen splitsen in loon en dividend, daarmee is voordeel te behalen. Over het dividend betaal je dividendbelasting (ja, daar komt het woord dividendbelasting weer terug) en dat is 25%. De truc zit er in dat je de winst slim verdeelt in loon en dividend. Natuurlijk rekening houdend met de belastingregels, waarbij je er voor zorgt dat je niet in de hoge 4e schijf van de inkomstenbelasting valt. Een optimale verdeling leidt tot minder inkomstenbelasting.

 

Wel of niet in de B.V., of juist terug naar de eenmanszaak

In de praktijk komen we vaak tegen dat een ondernemer die groeit, die meer winst maakt, de keuze neemt om vanuit de eenmanszaak over te gaan in de B.V.. Dat leidt tot voordelen op zowel fiscaal als juridisch vlak. Maar wat ook kan, is de weg terug. Misschien heb je in het verleden de keuze gemaakt om de onderneming vanuit de B.V. te voeren en ervaar je dit nu als ‘duur’. Dat kan het geval zijn bij lagere winsten. De weg terug, de B.V. omzetten in een eenmanszaak behoort tot de mogelijkheden. Daarmee kan je belasting besparen en dat is iets wat de meeste ondernemers graag willen. Wij werken met specialisten die je kunnen adviseren over de rechtsvorm en de belastingbesparing.

 

Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen? 1/2
Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen? 2/2
Top <h4>dvpaa.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/meer-rendement/">Meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/mkb/">Midden & Klein Bedrijf (MKB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/landbouwmechanisatiebedrijven-lmb/">Landbouwmechanisatiebedrijven (LMB)</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/diensten/">Diensten</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/team/">Team</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/over-ons/">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/nieuws/">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contact/">Contact</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/inloggen/">Inloggen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-lemmer/">Vestiging Lemmer</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/vestiging-steenwijk/">Vestiging Steenwijk</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier/">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klokkenluidersregeling/">Klokkenluidersregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/klachtenregeling/">Klachtenregeling</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/privacy/">Privacy</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/overzicht/">Landingspagina's</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/lmb-accountant/">LMB-Accountant voor meer rendement</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/contactformulier-lmb/">Contactformulier LMB</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/financieel-verantwoord-ondernemen/">Financieel Verantwoord Ondernemen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/goed-plannen-is-goed-besparen/">Goed plannen is goed besparen</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-vol-verwachting-klopt-ons-hart/">Prinsjesdag, vol verwachting klopt ons hart</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/wijziging-renteafspraken-krediet-rabobank/">Wijziging renteafspraken krediet Rabobank</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/prinsjesdag-belastingplannen-het-d-woord/">Prinsjesdag, belastingplannen, het D-woord</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dure-auto-s-rijden-of-eerder-stoppen-met-werken/">Dure auto\'s rijden of eerder stoppen met werken?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/dividendbelasting-afschaffing-gaat-niet-door-hoe-dan-wel-minder-belasting-betalen/">Dividendbelasting afschaffing gaat niet door, hoe dan wel minder belasting betalen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/uw-winkelpand-als-pensioen-of-als-molensteen/">Uw winkelpand als pensioen of als molensteen?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/investeren-voor-de-onderneming-of-voor-belastingaftrek/">Investeren, voor de onderneming of voor belastingaftrek?</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/articles/test/">test</a></li> <li><a href="https://www.dvpaa.nl/rel/landbouwmechanisatiebedrijf/">landbouwmechanisatiebedrijf</a></li> </ul>